PROGRAM

  1. Podstawy funkcjonowania wybranych narządów ludzkiego organizmu.
    1. układ pokarmowy
  2. Podstawy dietetyki
    1. Charakterystyka składników odżywczych. Rola składników pokarmowych i ich znaczenie dla zdrowia
  3. Zasady prawidłowego żywienia człowieka
    1. Piramida żywienia
    2. Wpływ żywienia na zdrowie człowieka
    3. Rola wody w organizmie człowieka.
    4. Czym kierować się przy wyborze wody mineralnej. Zapotrzebowanie na wodę, objawy odwodnienia.
  4. Choroby cywilizacyjne
    1. Charakterystyka chorób cywilizacyjnych
    2. Żywienie w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
    3. Kwasy tłuszczowe n-3 i przeciwutleniacze w diecie
    4. Błonnik i jego rola w codziennej diecie
Szczegółowe informacje i zapisy: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.