1. Podstawy dietetyki w trychologi
    1. Charakterystyka białek, tłuszczów, węglowodanów.
    2. Rola składników pokarmowych i ich znaczenie dla zdrowia- szczególne uwzględnienie ich wpływu na zachowanie prawidłowej kondycji skóry i włosów.
    3. Znaczenie składników mineralnych i witamin w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Omówienie roli witamin, mikro- i makroelementów w procesie utrzymania prawidłowego stanu włosów, skóry i paznokci.
    4. Składniki mineralne- równowaga kwasowo- zasadowa
    5. Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny- jego rola w codziennej diecie.
  2. Jaką rolę odgrywa dieta w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu?
    1. Pojęcie stresu oksydacyjnego
    2. Antyoksydanty- właściwości i źródła w żywności
    3. Dieta przeciwrodnikowa
    4. „ Superfood”-  lista najzdrowszych produktów
  3. Suplementy w diecie
    1. Klasyfikacja i charakterystyka suplementów diety
    2. Suplementacja diety w witaminy i składniki mineralne
  4. Dieta jako czynnik wspomagający leczenie pacjenta trychologicznego
    1. Rola diety w procesie leczenia łuszczycy
    2. Rola diety w leczeniu trądziku i łojotoku
    3. Znaczenie diety w innych chorobach skóry